Within the last few years the building at Westbahnstraße/Bandgasse in Vienna was used by artists to work. After painting all the surfaces in white, the so-called „Weiße Haus“ (the „White House“) was created. Now the ruinous building will be removed and replaced by a white residential building housing retail spaces on the ground floor and in the basement. The upper floors house apartments with balconies/terraces. The Biedermeier building wing at Westbahnstraße is being refurbished and the roof slightly raised. The resulting recessed joint between the cornice and the new building’s edge enables a contemporary housing situation.

 

Date

December 2010

Client

SZS Bau und Immobilien Consulting Ges. m. b. H.

Participants

Statics: Ing. Kons. f. Bauingenieurwesen, DI Ernst Ringsmuth

Building physics: Bmstr. DI (FH) Markus Berger