The principle of horizontal structuring defining the front and the backside unifies the building located within the densely populated 6th district in Vienna.

Narrow balcony-like elements have been gained that can be used for individual planting. They carry integrated mobile sun protection elements enabling residents to adjust daylight moods if needed. This plastic and vivid façade reflects life in the building to the outside while at the same time creating a noticeable point within Vienna’s city center.

 

Date

March 2011

Client

PARK Immobilien AG

BWM team

Ferdinand Bischofter, Sonja Ambrosch

Participants

Implementation planning: U.M.A. Architektur-Ziviltechniker GmbH

Statics: DI Erich Leschetizky

Service engineering: Raab Engineering GmbH

HVAC: Tilz & Partner Bauconsult GmbH

Construction engineering: Leyrer + Graf Baugesellschaft mbH

Photo credits: Christoph Panzer