210 new flats, 93 of which are SMART flats, in seven buildings connected via a walkway, with barrier-free open spaces and common areas.

The Preyersche Höfe are a socially sustainable residential project that encourages diversity. Each of the seven residential buildings has its own identity thanks to a variety of flat types and individual facades. Although each building looks like an independent house on its own plot, all seven are connected by means of a walkway on the third or fourth floor.

93 of the 210 units are SMART flats with a ceiling height of 3 metres. These offer more light, air and storage space, even if the floor area is limited. The residents have a say in what the ground plans of their flats should look like as well as what the common areas should be used for. The shared open spaces – on the roof and in the yard – are barrier-free and easily accessible. They offer residents the space for all sorts of activities and also encourage intergenerational communication.

 

Date

December 2014

Client

ÖSW (Österreichisches Siedlungswerk) und Familienwohnbau

BWM team

Peter Foschi, Michal Jiskra, Michael Köcher, Jutta Leitner, Hubert Meyer, Alexandra Stage, Massimiliano Marian

Participants

Albert Wimmer ZT GmbH
sk stadtplanung & architektur
Auböck & Karas (Freiraumplanung)