BWM Architects

De Suche Menu
Sheraton Grand Salzburg
Sheraton Grand Salzburg

Following the redesign of the Sheraton Grand’s taste.it restaurant in 2017, BWM Architekten have also redesigned the lobby of the famous 5-star hotel in Salzburg. The interior design reflects the traditional “Salzburg style” with such typical materials as marble and loden fabric, but translated into a modern form language.

The Sheraton Grand is located right next to the world-famous Mirabellgarten, Mirabell Palace and the busy Kongresshaus Salzburg, and is not far from Salzburg’s picturesque Old Town. BWM Architekten’s objective for their redesign of the 310m2 lobby was for guests to immediately notice the traditional regional style when entering the 5-star hotel. “Our intent with the interior design was to translate a typical rural style into a contemporary form language, which, in spite of clear local references, is by no means provincial or blatantly rustic, but rather exudes the exclusivity and international character of the Sheraton brand,” BWM architect Erich Bernard explains.

Marble and loden

To achieve this, BWM Architekten used materials that are typical for the Mozart city, such as the famous Adneter marble for the flooring and a red limestone with ammonites, which is also known as “Salzburg marble” and is used as a décor stone around the world. “The upholstery fabrics also reference the Salzburg style,” says BWM project manager Rita Guggenberger. “We used loden in red and green, which are the typical colours of the national costume, and combined them with muted colours like beige and grey.”

A place of tranquillity

The goal was to transform the lobby into a restful oasis in spite of the continual coming and going. The central waiting area, reminiscent of an island, was positioned on a carpet specially designed by BWM for this project with a red and green checkered pattern. Three free-standing, wood-clad reception desks located in a niche lined with oak panelling ensure that check-in is a speedy process. The use of natural materials and subtle colours, and the special attention given to suitable lighting, creates a relaxed, casual atmosphere – a place of tranquillity. Adneter marble, terrazzo and Nero Marquina form a checkered pattern on the floor. The walls have oak panelling as well as flowing, curtain-like panelling in gently shaded, light colours. The ceiling is three-dimensional and coffered, it reflects the floor’s check pattern and is highlighted by indirect lighting.

Guests access the lobby from a covered approach, from which they can already enjoy a magnificent view of the hotel’s outdoor area and the famous Mirabellgarten. This porch is lavishly decorated with plants, as a reference to the world-famous gardens and as a kind of indoor extension of the park.

Erich Bernard
Our intent with the interior design was to translate a typical rural style into a contemporary form language, which, in spite of clear local references, is by no means provincial or blatantly rustic, but rather exudes the exclusivity and international character of the Sheraton brand.
Erich Bernard

The library as a quiet haven

The lobby leads through to the in-house taste.it restaurant, which BWM Architekten already redesigned in 2017. A spacious library with wood panelling on the walls, ceiling and floor now forms an intermediate zone between the lobby and the restaurant, or an extension of the entrance axis. Two fireplaces and cosy seating niches covered in leather make this a comfortable place for guests to relax – with an unobstructed view of Salzburg’s green heart.

Boardroom

The boardroom, located directly next to the lifts, is ideal for dynamic meetings in small groups; the centrally positioned table seats about 10 people. The “Salzburg style” of the lobby extends into the boardroom in the form of the green loden upholstery of the chairs. Thanks to its continuous glass front, the room has a lot of natural light; if necessary, the velvet curtains in muted colours can be drawn. The boardroom is equipped with the latest technology, all connections and a large screen.

Task
Redesign of the lobby of the Sheraton Grand in Salzburg

Status
Completion 07/2019

Client
Park-Hotelgesellschaft m.b.H. & Co. KG

BWM Team
Rita Guggenberger (PL), Gabriele Bruner, Ismail Berkel

Participants

Execution planning building construction
architecture office Genböck

Lighting design
Megumi Ito

Curation and equipment decorative elements
Atelier Peter Weisz

F&B Planning
Christian Bayer-Eissler